20 km klassiskt runt Rännösjön.

Gårdagens inlägg, där jag skrev om söndagens utflykt som var ett härligt avslut på en redan underbar helg. Hur helgen startade tänkte jag berätta idag. 20 kilometer klassiskt på Rännösjön i Matfors, en ort belägen drygt 15 km väster om Sundsvall.

En ordentlig frukost intogs, skidorna vallades, matsäck packades och lager på lager kläddes på. Temperaturen var kall, närmare 10 minus men solen strålade från den allra blåaste vinterhimlen. En sådan dag!

IMG_3432

Antingen väljer man att åka runt på sjön, en sträcka som vi mätte upp var strax över 6 kilometer, eller så viker du av efter halva rundan och tar ett spår upp i skogen. Som jag inte helt hundra vet var den tar dig, men av säkra källor (en ortsbo som vi träffade på pratade väldigt gott om den) skulle det vara en magisk runda på cirka 19 kilometer. Det får bli den nästa gång. Vi valde att åka runt sjön den här dagen, just för att solen skulle nå oss under hela dagen samt att det var sådär fantastiskt fint.

Skidor skidor5

Efter drygt halva sträckan stannade vi för påfyllning, – en lunch av enklare sort var medtagen. Fotografen var hungrig så några bilder blev det inte. Men lunchen var perfekt tajmad och sedan var kroppen laddad för ytterligare några kilometer. Då vi låg i rätt högt tempo under de 20 kilometerna vi åkte krävde kroppen en del energi under dagen. För en van löpare så har jag insett att skidor kräver en hel del, inte alls lika mycket som under löpning.

Skidor3 Skidor4

Under sista halva varvet var som kroppen tom, jag hade kunnat stannat och fyllt på, men skidorna gick som aldrig förr och jag ville bara komma tillbaka till parkeringen. Och vet ni, (nödvändigt vetande) – drickyoghurt är sjukt gott, trots att en inte ens tycker om det. Bra att veta tänkte jag, om ni någonsin går på tom tank. Då funkar det mesta!

skidor6 Skidor1

Ytterligare en fantastisk dag in på kontot. Stakning och diagonal nöttes ordentligt och nu börjar tekniken sitta. Jag hoppas innerligt på flera sådana här dagar, så snart som möjligt. Livet på en pinne liksom. Men som jag nämnde i förra inlägget, det behöver inte vara så komplicerat, men ändå blir det så himla himla bra.

Hur var er helg?

Ett helgäventyr av bästa sort.

Det finns ju dagar och så finns det dagar. Vissa är fantastiska medan andra är sådär löjligt fantastiska att en nästan måste nypa sig själv i armen. I går var en sådan dag. Allt var perfekt. Häng med:

Juniskär ⇒ Nyhamn

Sundsvalls skärgård är inte alls dum, ett måste om ni någon gång besöker staden.

Ryggsäcken packades med diverse saker; tillbehör till lunchen, ved och varm dryck. En eld skulle göras och en härlig lunch skulle fixas. Vi gav oss iväg. Till fots denna gången, annars brukar det i vanlig ordning bli löpning eller skidor när jag är i farten. Men promenera, inget dumt med det heller. Tvärtom, – en hinner ju se och upptäcka saker en annars hade missat.

IMG_3474

Juniskär, ett förträffligt ställe året om. Kanske att det hör till vanligheterna att det pratas lite mer om Juniskär just under somrarna, då det är ett populärt sommarställe. Nära Sundsvalls stad dessutom. SPA, restaurang (som tyvärr stängt), fiskebutik, närhet till stan och fantastiska möjligheter till bad och båtliv. Det mesta finns. En sommaroas som är lätt att älska.

Vi utgick från Juniskär, över isen för att gena en aning men framför allt för att uppleva den lite lite finare vägen. Se bara på bilden ovan. Ljuvligt skulle jag säga. Vilken dag. Som precis hade börjat..

IMG_3515 IMG_3481

När vi promenerat en bit, genom villaområden och stugområden tog vi oss an en skogsstig på kanske cirka 1 km. En härlig trollstig som inte alls gör sig rättvis på bild. Men ni anar inte…

IMG_3483IMG_3488När skogen helt plötsligt tog slut tornade detta ut sig framför oss. Jag stannade till, andades, blickade ut över havet, log en smula medan jag förnöjt utropade “tusan, det här är livet!!!!”. Vilket nog kom ur min mun ett flertal gånger under dagen..tappade räkningen efter femte gången….

Vi hade alltså kommit fram till Nyhamn, även det en sommaridyll för oss Sundsvallsbor. Ett populärt sommarställe nära kusten och staden och cirka 6 km från utgångsplatsen. Ett ställe jag också spenderat många många somrar på, då min mormor och morfar hade sommarhus där. Jag har många fina minnen därifrån och gårdagen blev också ett..

IMG_3509

Vi gjorde oss hemmastadde, tände elden och väntade in den bästa glöden för att få de bästa bästa burgarna. Som det smakade. Mat utomhus smakar alltid bäst. Milsvidd utsikt, havet, vintersol, bitande kyla och god lunch. Sa jag att det här är livet?

IMG_3478

När vi fått i oss maten och packat ihop oss begav vi oss hemåt igen, sådär lagom tajmat innan vi började frysa alldeles för mycket. Solen hade börjat så sakta gå ned och vi fick en underbar solnedgång som sällskap framför oss på vägen hem.

Vi var slående överens när vi promenerade hemåt, att sådant här borde man göra mer ofta. Allt borde göra det här mer ofta. Det är inte mycket som krävs men se, – vi fick tusenfalt tillbaka! En dag jag sent kommer glömma. En dag av en bättre helg. Lördagens äventyr kommer imorgon….

IMG_3513

Tjusningen med längdskidåkning.

Ja, vad är tjusningen med längdskidor egentligen? Utomhusaktivitet, intresse, frisk luft, motion….och mycket mer. Du ska alldeles strax få ta del av mina tankar. Men först:

Katrin som driver Katrins Äventyr skrev härom dagen om hennes syn på skidåkning, – vad charmen med det är, egentligen! Hon skriver om hur många par skidor hon har samlat på sig genom åren och hur hon använder dom, in och inspireras eller framför allt, – njut av hennes bilder och ord! Men, det sista Katrin nämnde var att hennes längdskidor väldigt väldigt sällan får se dagsljuset, och det är något hon inte riktigt vet orsaken till. Kanske att motivationen inte finns, kanske att alla de andra timmarna på de andra alternativa skidorna fyller hennes behov eller som hon nämner, – att hon inte riktigt förstår charmen med just, – längdskidåkning! I samband med det slängde hon över frågan till mig – Ja, vad är tjusningen egentligen?

–  Självklart ska jag svara på det, sa jag! Men jag gör det i ett blogginlägg. 

Mina tankar om och kring längdskidåkning

Alla är vi olika, alla gillar vi olika saker och så kommer ni säkert tänka när ni läser det jag har att säga också. Vissa av er kommer kanske rynka på näsan medan andra ler sitt bredaste leende och vallar skidorna direkt och beger sig ut. Vi får se hur det blir.

Jag skulle nog säga så här. Antingen älskar du längdskidåkning eller så gillar du det inte alls. Jag personligen tror det inte finns något mellanting. Älskar man det, då har man den där motivationen som krävs när det gäller att ta sig ut, – att åka längd är nämligen inte lika tillgängligt och enkelt som att exempelvis knyta på sig löparskorna och ta sig en runda. Med längdskidor krävs en hel del annat. Du ska ha begripit dig på hur du vallar ett par skidor, vad som gäller beroende på väder och så vidare. Detta ska du inför varje tur göra, valla skidorna alltså. Det tar sin tid. Har du tur finner du ett spår strax utanför dörren, möjligtvis om du är eller bor i fjällen. Annars blir det också där en procedur, – du måsta transportera dig till en plats där det finns spår. Och så vidare… Ja du vet, det är inte bara att stega ut utanför dörren. Och det är det här jag tror vissa människor styper på. Man orkar helt enkelt inte och det resulterar i att man inte alls gillar längdskidåkning. Och kanske det är därför Du inte tar dig ut? Eller?

Men om vi vänder på det, – säg att du gillar längdskidåkning. Ja, då finns den där motivationen i dig. Tjusningen med allt faller på plats. Du orkar valla dina skidor, du tar dig tid att läsa på hur och vad som gäller beroende på väder. Du förmår dig att ta dig till ett ställe där spåren är bra. För du vet vad som väntar. Det är det som lockar. Och det är lite just det jag gillar med längdåkning, att det krävs ett visst förarbete men samtidigt som du står där och vallar skidorna vet du innerst inne att du får så otroligt mycket mer tillbaka när det är gjort. Är du med på var jag vill komma?

IMG_6280

Det där du får på köpet efter allt förarbete

Den allra allra största tjusningen med det hela, enligt mig, när vi nu har pratat klart om allt förarbete som jag som sagt tror sätter käppar i hjulet på hos många, är att du får allt detta på köpet, helt gratis: Frisk luft, magiska naturupplevelser, skonsamma rörelser och härlig motion för hela kroppen och som jag också själv tänker; ett ypperligt komplement till min löpning som annars tar upp en stor del av mitt liv.

IMG_3320 FullSizeRender

Men som sagt, antingen gillar du det eller så gillar du det inte. Men har du testat? Vilket jag tror du har. Om inte, gör det. Men försök då tänka på vad du får i slutändan, inte på vad som är krångligt inför skidåkningen. Ok?

Om du åker längdskidor, vad är din tjusning med just att åka längd? Berätta! 

Tio träningsfavoriter.

Listor, inte vilka som helst förstås men listor i ren allmänhet, framför allt sådana som handlar om träning, är roliga. Både att läsa och göra själv. Inne hos Helena hittade jag den här listan, som jag bjuder på nedan. In och läs, men scrolla ner och läs min först. Ok?

Favoriten i hörlurarna 
Alltsom oftast lyssnar jag inte på musik när jag tränar, galen? Ja kan ju tyckas! För jag vet att många peppas av just musiken, men jag har lärt mig att vara utan den, tycker oftast sladdarna är i vägen och då skippar jag hellre det. Men om jag slår på musik, om det är före eller under ett träningspass är det i många fall av tio dessa två – Redfoo – Juice Wiggle (glöm inte att höja) samt Pharrell Williams – Running

Favoritövning i gymmet
Marklyft alla gånger. Gärna tungt. En övning som involverar hela kroppen och “tar” på ett härligt sätt.

Favoritdryck under träning
Vatten ibland men inte alls ofta, BCAA. Under längre pass, såsom långdistans i löparskorna kan lite sportdryck gå ner. Men vatten, det funkar bäst!

Favoritpass på gymmet 
Saknar crosstraining-passen på SATS i Stockholm. I och med detta har jag funderingar på att byta gym, så att jag kan av den enkla anledningen börja gå på sådana pass igen. Men vi får se. Grymt roliga är dom i alla fall! Men i dagsläget går jag inte på så många pass, – spinning ibland då.

Favoritfärg på träningskläderna 
Älskar lila, men tittar du in i min garderob finner du mestdales svarta grejer. Enkelheten har visst gått först. Jag får kanske börja tänka om, för färg förhöjer ju stämningen, helt klart!

Favorit pre workout 
Får jag välja är frukosten den bästa uppladdningen, men det är inte alla gånger jag kan träna efter frukosten utan det blir som oftast, – innan eller efter typ ett mellanmål. En banan och en kopp kaffe åker oftast ner.

Favorit stretchövning 
Ett inlägg om detta är på gång att tillverkas, ni vet, – jag försöker ju få in detta i mitt liv, stretchingen alltså, som något vardagligt. Jag behöver det verkligen. Så ni får helt enkelt vänta så fint till dess, men rumpmuskeln, neeedrans så det kan göra ont. Men skönt på samma gång.

Favoritträningsredskap
Skivstänger och kettlebells. Nästintill allt går ju att utföra med dessa två redskap. Som jag älskar dom – önskar att jag hade dom hemma. Någon som vill sponsra mig med lite redskap, så är jag villig att ta emot.

Favoritgym 
SATS alla dagar i veckan. Men Sundsvall har tyvärr inte SATS, så Ego är gymmet jag är på nu, vilket är mer än ett okej gym men också av den snålheten att jobbet betalar kortet åt mig. Sports Gym är jag lite sugen på, för du vill väl ha dit mig, Malin?

gym

Artikel: Alla har vi en gång varit nybörjare.

Är du i startgroparna till din löparkarriär men inte riktigt vet åt vilket du ska börja, scrolla ner och läs i sådana fall.

Jag har skrivit en artikel hos Bloggar Om Hälsa som just handlar om att vi alla en gång varit nybörjare, ja…för det har vi ju! Både du och jag. Kanske var det länge sedan, men vi alla har varit där. I artikeln ger jag dig konkreta tips på hur du kan tänka och göra när du vill sätta igång med löpningen.

Inlägget hittar du här  ⇒

Alla har vi en gång varit nybörjare

img_3017
x

Uppdaterar varukorgen..

x

Toppresultat

Produkter

Blogg

Isikost

Rotera enheten

Gå till shop