Meny
Sök

Svar på en kommentar: Vänja in på kandar

Hej Nina! Undrar om du har några tips på hur man ska vänja in sin häst på kandar? Jag har ett 9 årigt sto, väldigt känslig och med mkt temperament, vi har startat en hel del Msv C framgångsrikt och även börjat med lite byten. Tänker att kandar kommer i samma veva :) har du några tips? 

Bra fråga! En väldigt positiv sak i Sverige är ju att man numera får rida med vanligt tränsbett hela vägen upp till Grand Prix, om man vill. Jag föredrar dock ofta kandar då man kan använda mindre hjälper och verkligen finlira på ett annat sätt än på träns, såklart kommer det med ett stort ansvar och respekt för att kandaret är betydligt skarpare än tränsbett. Jag tycker dock att kandar (och även sporrar) är bra för att kunna minimera sina hjälper, sedan måste man som i all hästhållning anpassa sig efter sin häst. Om hästen inte trivs med kandar och går super på vanligt träns så ska man givetvis fortsätta på träns hela vägen. Ingen häst är den andra lik och man måste alltid individanpassa efter just sin häst :)

När man väl ska vänja in sin häst på kandar så är det väldigt viktigt att betten är i rätt storlek, sitter korrekt och med rätt mellanrum mellan stång och bridong. Man kan med fördel börja med att ha en väldigt mild stång, gärna med lösa skänklar, för att det inte ska bli för drastisk skillnad för hästen. Jag använder en stång med kortast möjliga skänklar (5 cm) vilket ger minst hävstång. Mina skänklar är inte lösa men det kan man med fördel ha när man vänjer in dom (blir inte lika skarpt då). När jag skulle vänja in Bizet med kandaret så plockade jag faktiskt bort själva stångtygeln, jag red då bara på bridongen men stången var ändå i munnen. Det funkade bra på henne men som sagt, man måste vara lyhörd på sin egen häst.

Som med allt tycker jag det är viktigt att vänja in mjukt och försiktigt. I början kanske du bara har kandaret när du ska skrittar ut i skogen så att hästen får vänja sig vid att bara ha det i munnen utan att det används. Sedan kan du mjukt börja jogga på det och sedan trappa upp träningen om hästen svarar bra. Bättre att ta det lite lugnt och försiktigt i början än att smacka in den skarpaste stången och rida ett dressyrpass direkt.

Lycka till och hoppas att vi ses på tävlingar framöver!

IMG_9869
KOMMENTARER  1. Cornelia

    En liten tanke (såklart beroende på häst, som alltid!) ang att vänja in hästen i skogen – har man en het/känslig häst kan det vara bättre att först leda hästen inne eller ute och sedan skritta uppsuttet men inomhus/på utebanan. En känslig häst som blir stressad eller skrämd utomhus kan få panik om man ska försöka bromsa den med ett helt nytt, skarpt bett i munnen. Hellre skritta och sedan jogga på bana för att vänja hästen vid att man tar i tyglarna. Så tänker jag! Till exempel Bizet var väl ganska het ute, hur gjorde du med henne förutom att först ta bort tyglarna?

  2. Nina Rademaekers

    Håller helt med! Där får man ju känna av med sin häst vad som passar bäst. Jag började med kandaret inne med Bizet men vet att jag hade det och skrittade ut en del i början (innan jag bestämde mig för att mestadels gå med henne ute), hon fick aldrig panik av kandaret :)

  3. Lina

    Hej Nina, ännu mer frågor 😉 jag undrar hur det kommer sig att du valde att köpa “en snäll valack”? Jag har följt dig enda sedan du köpte Bizet, vet att hon ofta varit extremt tuff och att det varit mkt slit med henne. Tro mig jag sitter på en exakt likadan häst, ett sto med temperament och energi som heter duga, hon stod mer på bakbenen är alla fyra hela det första året och har energi som räcker till många till. Men även jag har lyckats vinna hennes hjärta o idag är vi oskiljaktiga. Det har på diga alltid låtit som att det är den typen av hästar du gillar, svåra superpigga hästar med temperament? Och att du tycker att dem svåra dagarna är värt det. Hur kommer det sig isf att du nu sitter här med två “snälla valacker”? Hoppas du förstår min fråga :) både Delicato o Dorano är jättefina hästar men jag personligen skulle aldrig köpa en snäll valack igen efter att ha upplevt det magiska bandet man kan ha med ett superhett sto… förstår att det kanske är mkt vi inte vet om Bizet och att karriären spelar in men tänkt mkt på detta o undrar hur du ser på det :)

x

Uppdaterar varukorgen..

x

Toppresultat

Produkter

Blogg