Fibrer

Vad är fiberhusk?

Ordet ”Husk” i FiberHusk är ett registrerat varumärke, men samtidigt den engelska benämningen på det hölje som omger en frökapsel, oavsett om det rör sig om majs, linfrön, psylliumfrön, eller annat. Fiberhusk har blivit lite av ett samlingsnamn för liknande produkter eftersom produkten FiberHusk förekommer i många recept och länge varit ganska ensam på marknaden. Psyllium husk får allt större uppmärksamhet på grund av dess positiva effekter för mage och tarm och därmed immunförsvar och hälsa i stort. Det är också populärt som glutenfritt alternativ till vetemjöl för personer med glutenallergi och som hälsosamt alternativ till mjöl i lchf-recept för den som vill gå ned i vikt.

Vad är psyllium husk bra för?

Psyllium husk är ett lösligt fiber som sväller till en gelé i kontakt med vatten. En förmåga som bland annat kan göra den till en effektiv kur mot vinterkräksjuka och magsjuka. Förutom att kapsla in maginnehåll bildar gelén en skyddande hinna som kan underlätta läkningen av en skadad tarmslemhinna och samtidigt rensa tarmen från innehåll som fastnat i tarmfickor. Men det förutsätter att det är en psyllium husk av hög kvalitet, som inte innehåller oönskade rester från framställningen som kan reta eller skada tarmens känsliga insida.

Vilken husk är bäst?

Problemet med fiberhusk eller psyllium husk är framställningsmetoden. Våra tarmar är väldigt känsliga och metoderna för att frigöra det nyttiga cellulosaskiftet från frökapslarna varierar. Vissa produkter kan ha rester av sand från blästring, andra kan innehålla krossade delar av frökapslarna eller andra rester som kan reta och skada tarmen. Kort sagt, vissa produkter kan faktiskt göra mer skada än nytta för hälsan i magen, tarmen och resten av kroppen. Välj en psyllium husk som bara innehåller 100% husk från psyllium och inget annat. Allra helst den renaste, finaste kvaliteten som vi använder till ISIKOST Psyllium. Den garanterar en renhetsgrad på 99%.

Fibrer i mat

Nyttan av fibrer är troligtvis stor, särskilt eftersom mycket av det vi äter idag gör behovet av fibrer större – våra magar står för stilla. Fibrer kan inte brytas ned av kroppen. Enkelt uttryckt tvingas magen och tarmen därför att arbeta för att få ut fibrerna. Och en mage och tarm som jobbar, är en mage och tarm som mår bra. Jämför en stillastående pöl med regnvatten med en fjällbäck med friskt och klart källvatten. En tarm som inte fungerar som den ska kan rensa sig själv och motverka många sjukdomar- även allvarliga – psykiska som fysiska.

Vem kan äta extra fibrer?

Lösliga fibrer som Psyllium husk är lämpligt för alla, även de med känslig tarm. Öka fiberintaget successivt om du känner dig osäker eller är orolig för att bli förstoppad. Psyllium husk är särskilt bra för tarmhälsan eftersom den kan hjälpa till att rensa bort slagg och rester i tarmfickor som kan ha en stor effekt på vår hälsa i stort.

Köp psyllium husk