Protein

Protein – vad är det?

Proteiner (äggviteämnen) är grundmaterial för uppbyggnad och reparation av kroppens alla vävnader, inre organ och enzymer. Protein ingår i alla växt- och djurceller, enzymer, hormoner och bakterier. Protein som vi äter bryts i magen ned till aminosyror. I den formen kan kroppen ta upp dem och transportera dem vidare, för att sedan montera ihop dem till nya proteiner igen, efter behov.

Proteiner – var finns de?

Proteinkällor kan vara både animaliska och vegetabiliska. Av de 100-tals olika man känner till använder kroppen bara 20-25 st som byggstenar i proteinproduktionen. Kroppen kan själv tillverka alla proteiner den behöver under förutsättning att den har tillgång till de nio essentiella aminosyrorna. Dessa måste komma från maten. De kan vi inte tillverka själva. Brist på en enda aminosyra kan påverka alla de andra aminosyrornas funktion – ett proteintillskott är alltså inte starkare än dess svagaste aminosyra.

Hur mycket protein behöver jag?

En stillasittande person kan behöva ca 0,8 g protein per dag och kilo kroppsvikt, uthållighets idrottare ca 1,2 g/dag och kraftidrottare ca 2,0 g/dag per kilo kroppsvikt. Större muskelmassa kräver mer protein och kvinnor kan behöva mindre protein än män. Tidigare låg ett större fokus på animaliska proteiner men allt fler forskare intresserar sig idag mer för vegetariska alternativ. De tre grenade aminosyrorna i tillskott benämns dessa som BCAA (som ingår i de essentiella) kan snabbare bilda större och starkare muskler.

Köp proteinpulver