Enligt boverkets byggregler är nödljusarmatur nödvändigt att ha i samtliga utrymmen, så att personer som befinner sig i området vet var de ska ta vägen om det börjar brinna. Nödljusarmaturer, så kallad nödbelysning, ska möjliggöra utrymningen på ett mycket effektivt och säkert sätt. Detta ska även fungera när det är strömavbrott i området. I byggnader som innehåller lokal, samlingslokal eller vårdanläggning ska nödbelysning finnas i utrymningsvägarna.
Lokaler där det är svårt att orientera sig eller som bland annat saknar dagljusinsläpp ska även ha vägledande markeringar, så kallade nödljusarmaturer för att kunna hitta ut när olyckan är framme. Med samlingslokal i det här fallet syftas det på en lokal inom en brandcell där det finns fler än 150 personer som arbetar på samma plats. Därav är det viktigt att nödljusarmaturer finns på dessa platser.
Vad är nödljusarmaturer?
Nödljusarmatur är en lysdiod eller LED-lampa som har en ljuskälla som är baserat på ett halvledarmaterial som utstrålar ljus som även kan ses i strömavbrottslägen. Denna lysdioden uppfanns av en man som var rysk och hette Oleg Vladimirovitj Losev under 1920-talet. Den allra första lysdioden med ett rött ljusspektrum började tillverkas år 1962.
Därefter har utvecklingen bara fortlöpt och numera finns lysdioden i andra färger, såsom gröna samt gul-orange. Det är tack vare att detta uppfanns som de nuvarande nödljusarmaturer kan göras för att användas i samtliga områden, samt arbetsplatser, för att undvika att en person fastnar när det börjar brinna. Det blir som en signalskylt som talar om vart man ska ta vägen för att inte fastna inne i den brinnande byggnaden eller vid andra olyckor.