En fönstermarkis är ett slags solskydd gjort av tyg som man kan ha utanför sitt fönster, eller utanför sitt hus över uteplatsen. Markisen skyddar mot såväl sol som värme, och gör att rummet den sitter utanför, eller uteplatsen den sitter över, är svalt och behagligt. Detta hjälper till att hålla luftkonditioneringskostnaderna nere om den sitter utanför ett fönster. En annan fördel är att man kan kontrollera vädret på sina egna villkor. Man kan antingen låta det vara varmt och soligt, eller skapa skugga och skydd mot solen på ett ögonblick.
Ytterligare en fördel är att skuggan från markisen är en säker miljö för små barn att leka i, då de inte utsätts för direkt solljus. En markis gör även ett parasolls jobb när det gäller uteplatser, fast bättre. Ett parasoll måste man montera upp och flytta på med jämna mellanrum, vilket blir jobbigt i längden. Fönstermarkiser kan också monteras på fönster som pekar ut mot en altan eller uteplats. Vissa markiser är dessutom vattentåliga då de är gjorda av ett material som påminner om materialet på en regnjacka. Det kan underlätta att ha en sådan markis om man vill sitta ute när det är varmt, trots att det regnar. Detta tyder på att det är väldigt flexibla fönstermarkiser som är bra att ha.
Automatiska och manuella fönstermarkiser
Markisen har sina rötter långt tillbaka i tiden. Redan på tiden då pyramiderna byggdes i Egypten så hade de markiser. Även romarna använde markiser långt senare, på romartiden. Det är en uråldrig teknik som fungerar på ungefär samma sätt än idag. Det finns två huvudtyper av markiser: manuella och automatiska. Automatiska markiser känner själva av när det är starkt solsken ute, och åker då ut.
När det blir mulet/regnigt så fäller markisen in sig själv. Den automatiska markisen fungerar genom att en motor som sitter gömd i skalet som markisen rullas in i driver den. Detta är mycket bekvämare än att använda en manuell markis, då man själv måste veva eller på annat sätt få ut markisen då.
En annan fördel med automatiska markiser är att de inte har en stång man vevar med på sidan, eftersom man inte manuellt måste veva ut den. Fördelen med det är att den stången som hänger där kan blåsa runt i vinden och slå i husväggen och då skapa oväsen. Den kan även börja gnissla när den blir gammal och används.